Arbeta i units
Det kan kännas effektivt att arbeta länge, men forskning visar att det snarare är tvärtom. Fler timmar är inte lika med mer kvalitet på det vi producerar. I stället kan arbete i units – 45 minuters fokuserat arbete och sedan 15 minuters paus – ge bättre resultat och faktiskt minska stressen. Unit-metoden innebär att man ställer in en timer på 45 minuter, avbryter arbetet där man är, ställer in timern på 15 minuters paus och upprepar.
Minska avbrotten
För att units ska fungera på bästa sätt behöver vi vara fokuserade. Det innebär att vi behöver hjälpa oss själva att inte blir avbrutna. Så, ingen telefon, inget Facebook, inget internet, ingen e-post, ingen diskning, ingen städning, inget chattande med kollegor under en unit där uppgiften är att skriva, till exempel. Fokusera på en uppgift under en unit, sedan kan en annan unit handla om att svara på e-post och kommunicera med teamet.
Batcha enklare uppgifter
Batchning är ett ord från tryckeribranschen, där man trycker liknande saker – som visitkort – efter varandra, innan man ställer om maskinerna för att trycka till exempel böcker. När det gäller annat arbete innebär batchning att man samlar ihop en massa mindre uppgifter – som att svara på e-post – och gör dem i sjok i stället för då och då, eftersom de lätt avbryter högkvalitativt arbete.
Gör en sak i taget
Multitasking kan kännas effektivt – men det är det faktiskt inte.
Prova själv:
1. Starta en timer och skriv ditt namn och telefonnummer på ett papper. Notera tiden.
2. Starta en timer och skriv den första bokstaven i ditt namn, sedan den första siffran i ditt telefonnummer. Sedan den andra bokstaven i ditt namn och det andra numret i ditt telefonnummer, och fortsätt så tills du har skrivit alla bokstäver i ditt namn och alla siffror i ditt telefonnummer. Notera tiden.
3. Var det någon skillnad mellan den tid det tog att utföra uppgiften i 1 och 2?
För de flesta av oss finns det en stor skillnad, vi jobbar mycket snabbare om vi gör klart en sak, och sedan fokuserar på nästa. Det är också jobbigt för våra hjärnor att växla mellan uppgifter och hålla många saker i huvudet samtidigt – så multitasking gör oss också tröttare.
Sätt tydliga gränser
En ytterligare stressfaktor som blivit allt viktigare är den flytande gränsen mellan arbete och privatliv. Även om många av oss uppskattar de nya möjligheterna att arbeta hemifrån är det så lätt att börja kolla mejl, ta ett zoommöte, skriva något extra eller läsa på något på kvällen. Forskningen om detta är dock mycket tydlig: vi mår bättre och presterar bättre med tydliga gränser. När arbetstid är arbetstid, familjetid är familjetid och min tid är min tid. Work-life-balance är uttjatat av en anledning.
Ta riktiga pauser
En riktig paus innebär att en gör något som är motsatsen till arbete/stressande aktivitet. Arbetar du framför en dator? Pausa med rörelse och utan skärmtid. Arbetar du med tunga lyft? Bryt med vila. Att ta korta pauser ofta är bättre än en enda lång paus, för både hjärna och kropp.